Náš jídelní lístek se skládá z podobných přírodních materiálů, které znáte i Vy. Takže náš jídelníček může být i pestrý, vždy záleží na okolnostech, co příroda dá. K základním jídlům patří obilné placky, nekvašený chléb, kaše nebo polévky (vývary).

Takže, teď si podrobněji rozebereme jednotlivé možnosti:

na polích pěstujeme z obilí pšenici jednozrnku a dvouzrnku, proso, ječmen, oves a také žito. Z luštěnin hrách a trochu čočku a bob. Ze zeleniny mrkev, salát, cibuli, česnek, celer, pór, tuřín a červenou řepu. Z ovoce jablka, hrušky, švestky, višně, broskve, meruňky a ořechy. Z koření petržel, majoránku, řeřichu, anýz a fenykl. Z lovné zvěře si můžete nabídnout jelení, srnčí, kančí, kachní nebo si nachytat v řece ryby. Doma chováme skot, ovce, kozy, prasata, husy a slepice. Takže výběr je veliký a můžeme k tomu přidat i další výrobky, které pocházejí z chovu med, tvaroh, máslo, sýr, apod. Sůl na dochucení jídel získáváme od obchodníků.

A teď něco ke zpracování masa: známe stejné druhy zpracování jako vy dnes - vaříme, pečeme nad ohněm a udíme. Při uchovávání na horší časy si maso ještě solíme a sušíme.