LITOMYŠL (SVITAVSKO) - Archeologický průzkum Regionálního muzea v Litomyšli objevil část zaniklé středověké osady v okrajové části města u Vlkova.

Mezi dvěma rybníky byly po skrytí ornice zjištěny stopy zahloubených objektů sídlištního charakteru a množství keramických nálezů. Cenným nálezem je kousek provázku, sdělila archeoložka muzea Jana Němcová.

Osídlení u Vlkova spadá do období od 12. století do první poloviny 14. století. Pak zřejmě osada zanikla po požáru, což potvrzují nalezené koncentrace uhlíků ve vrstvách a množství přepálených kamenů. Pro archeology je nález významný tím, že se místo zachovalo v původní celistvosti překryté pozdějšími sedimenty.

Ohraničené sídliště
Část sídliště ohraničoval mělký příkop, žlab, u kterého se také nacházely kůlové jamky. Kromě toho vymezoval osídlenou plochu zřejmě i plot.
Průzkum objevil množství keramického materiálu, zvláště zlomky zásobnic na uskladnění potravin a obilí, hrnců a poklic. "Na okrajích zásobnic se objevují značky například v podobě přesýpacích hodin. Značky se vyskytovaly i na dnech hrnců, což je pro dané období charakteristické, ale ne příliš časté," uvedla Němcová.

Od pravěku k novověku
Vědci nalezli i štípané nástroje, které jsou pravěké, třeba čepelku a škrabadlo, osadníci je nejspíše využili poté, co je při stavbě sídliště našli. Vykopali také kamenný brousek a těrku, korálek, kovové předměty, zejména stavební hřebíky, a množství zvířecích kostí. Podle jejich analýzy bude možné zjistit skladbu stravy ve středověké osadě.

Zdroj a celý článek najdete zde: lidovky.cz

Encyklopedie Keltů - Čechy, Morava, Slezsko www.keltove.cz

Podrobnosti o lokalitách z období doby železné - latén - Keltové najdete na www.keltove.cz ext link 15