Článek Blanenský deník
Chátrajícímu keltskému skanzenu Isarno svítá naděje na jeho vzkříšení. Městská rada v Letovicích totiž v pondělí rozhodla o jeho budoucím provozovateli.

Autor: Petr Švancara 5.9.2012 11:51
Letovice – Chátrajícímu keltskému skanzenu Isarno svítá naděje na jeho vzkříšení. Městská rada v Letovicích totiž v pondělí rozhodla o jeho budoucím provozovateli. Bude jím občanské sdružení Keltoi, které se již řadu let zabývá keltskou kulturou.
Rada města vybírala ze dvou možností, sdružením Keltoi a projektem Úletov u Letovic. „Vybrali jsme Keltoi, aby zůstala zachována keltská tradice," řekl starosta Letovic Vladimír Stejskal. Sdružení Keltoi se totiž keltskou kulturou a jejím popularizováním zabývá už dvacet let. „Máme zkušenosti, protože nám patří i šumavský archeopark. Ráz Isarna chceme zachovat. Byl jsem se ale v Isarnu podívat a za tu dobu, co skanzen ležel ladem, stavby hrozně zchátraly. V podstatě všechno budeme muset postavit úplně znovu," řekl Václav Horák ze sdružení Keltoi. O podmínkách nájmu ale Keltoi s městem ještě nejednal. „Nájemní smlouvu chceme se sdružením sepsat do půli října," uvedl Stejskal. O Isarno Keltoi projevil zájem už v dubnu a provoz skanzenu chtěli členové sdružení zahájit už letos. „Jednání o našem záměru se ale hodně protáhlo, takže tento rok už Isarno zprovoznit nestihneme. Nejprve totiž musíme vyřídit smlouvy a také si budeme žádat o stavební povolení. Potom přes zimu si chceme zajistit materiál na stavbu nových keltských chýší," řekl Horák. Už teď se ale Keltoi hlásí lidé, kteří chtějí s oživením Isarna pomoci. „Zatím to jsou jenom dobrovolníci, časem ale budeme muset v Isarnu i někoho zaměstnat," řekl Horák. První návštěvníky chtějí v Isarnu přivítat příští rok. „I kdyby byl ze začátku provoz skanzenu třeba jen částečný, tak na jaře nebo v létě už tam chceme pořádat první akce," uvedl Horák.
Keltský skanzen Isarno postavila na pozemku města před více než deseti lety skupina nadšenců. Nájemní smlouvu na pozemek měla na sebe napsanou Simona Hrušková, která ji asi před dvěma lety chtěl přepsat na Aleše Olesova. Ten podle města nesplnil podmínky pro uzavření smlouvy a do konkurzu se přihlásili další zájemci. Stavby na pozemku ale vlastnila Hrušková. Kvůli sporu o pozemek a stavby byl skanzen uzavřen a od té doby chátrá.

Autor: Eva Ondráčková

Čtěte více na: http://blanensky.denik.cz/zpravy_region/isarno-ozivi-sdruzeni-keltoi-20120905.html