Zchátralý skanzen Isarno uklízeli dobrovolníci. Letos poprvé Dobrovolníci uklízeli zchátralý keltský skanzen Isarno na okraji Letovic. Dobrovolníci uklízeli zchátralý keltský skanzen Isarno na okraji Letovic.

Autor: DENÍK/Jan Charvát 27.4.2013 15:17 Letovice /REPORTÁŽ/ – Mezi polorozpadlými dřevěnými chýšemi se střechami z rákosu pracovalo v poledním žáru pět lidí. Na velkou hromadu nosili odpadky, železný šrot a ztrouchnivělé dřevěné trámy. Hráběmi shrabovali zbytky rákosu z poničených chýší. „Práce je tady až na hlavu, je nás málo, ale někde začít musíme," hlásil s lopatou v ruce Václav Horák ze sdružení Keltoi. Sdružení chce společně s příznivci keltské historie a dobrovolníky opravit zchátralý keltský skanzen Isarno na okraji Letovic. Tuto lokalitu má Keltoi pronajatou od města Letovice. Jeden keltský skanzen už Keltoi provozuje. Na Šumavě u obce Prášily.
Dobrovolníci uklízeli zchátralý keltský skanzen Isarno na okraji Letovic.Dobrovolníci uklízeli zchátralý keltský skanzen Isarno na okraji Letovic.Dobrovolníci uklízeli zchátralý keltský skanzen Isarno na okraji Letovic.Dobrovolníci uklízeli zchátralý keltský skanzen Isarno na okraji Letovic. 
Dobrovolníci uklízeli zchátralý keltský skanzen Isarno na okraji Letovic. Skanzen ovšem nefunguje již třetí sezonu. V sobotu dopoledne začali dobrovolníci Isarno poprvé uklízet. „Jsem členem skupiny historického šermu. Do Isarna jsme jezdili docela často a vystupovali tady na historických bitvách. Je škoda, že skanzen skončil a je v dezolátním stavu. V okolí nic podobného není, takže pro turisty je to určitě lákavé místo," řekl na místě jeden z dobrovolníků Roman Kadlec z Boskovic. Podle něj bude trvat dlouho, než se podaří polorozpadlé Isarno uklidit a opravit. „Za ty tři roky a hlavně po letošní zimě dostalo Isarno pořádně zabrat. Vypadá to tady hrozně a bude dost dlouho trvat, než se všechno uklidí a opraví. Je to o penězích a také o tom, jestli se najde dost lidí, kteří budou sdružení Keltoi pomáhat. V Boskovicích jsem v kontaktu s tamním Pionýrem. Tak se třeba domluvíme, abychom společně se šermíři do Isarna přijeli pomoct," dodal muž.

Úklid a oprava chýší
V krátké pauze mezi prací upřesnil vedoucí sdružení Keltoi Václav Horák, co všechno se bude letos v Isarnu dít. „V prvé řadě se soustředíme se na úklid a opravy. Odvezeme odpadky, uděláme nejnutnější opravy, vysekáme keře. Je to běh na dlouhou trať. Samozřejmě chceme postupně postavit nové chýše a skanzen vylepšit. Ale to budeme řešit zřejmě až příští rok. Peníze a dobrovolníci se shánějí opravdu těžko. Isarno navíc není projekt, na kterém se dají rýžovat peníze, jak si třeba někteří lidé myslí," uvedl Horák. Přesto Keltoi podle Horáka počítá letos se čtyřmi akcemi. Sedmého července nabídne návštěvníkům skanzenu ukázky řemesel. „Představíme stará řemesla jako kovářství a tkalcovství. Bude se péct maso a placky," dodal vedoucí sdružení Keltoi. Čtvrtého srpna se pak koná festival keltské kultury Lughnasad. Prvního září zakončí obdivovatelé keltské historie léto opět ukázkami řemesel. Sedmadvacátého října se pak s turistickou sezonou rozloučí akcí Samhain, které přiblíží tradici keltského Nového roku.

Lákadlo pro turisty
Pohyb v zarostlém keltském skanzenu přilákal v sobotu dopoledne také Stanislava Cvrkala, který přišel na obhlídku se svým vlčákem. Cvrkal má na svahu nad skanzenem chatu. „Mně se keltský skanzen docela líbil, i když jsem spíš příznivec westernu. Jezdilo sem dost turistů, ale místní sem moc nechodili. Ať se to tady opraví a Letovice budou mít další lákadlo pro turisty. Pokud bude Isarno fungovat, tak s ním nemám problém. S předchozím provozovatelem však byla těžká domluva. Jeho koně, prasata a kozy jsme měli pořád na zahradě. Ke konci už skanzen chátral, a pak to šlo celé do kytek," poznamenal opálený muž s plnovousem. Výlet do opraveného Isarna by si v budoucnu rádi udělali třeba Mašijovi z Adamova. V sobotu se procházeli zchátralou osadou a fotili si rozpadlé chýše. „Jsme tady se ženou a dcerkou poprvé. Jeli jsme na zámek a ještě se podíváme na přehradu Křetínku. Škoda, že skanzen nefunguje. Až ho otevřou, tak se sem určitě někdy vypravíme," řekl Roman Mašija. Autor: Jan Charvát

Čtěte více na: http://blanensky.denik.cz/zpravy_region/zchatraly-skanzen-isarno-uklizeli-dobrovolnici-letos-poprve-20130427.html