Na Moravě se archeologický obraz pobytu germánského kmene Langobardů projevuje především v podobě rozsáhlých kostrových pohřebišť. Jejich nálezy se koncentrují zejména na Brněnsku, Znojemsku, Hodonínsku a také Břeclavsku.

Hroby se vyznačují zejména výraznější hloubkou, v některých případech dosahující několika metrů. V příznivých podmínkách lze rozeznat pozůstatky dřevěného bednění hrobových jam a rakví. V mužských hrobech se většinou objevují pozůstatky různých druhů zbraní, například hroty kopí a oštěpů či sekery.
V prvním století našeho letopočtu – dlouho předtím, než se dostali do prostoru středního Podunají – jsou Langobardové antickými písemnými prameny uváděni v oblasti dolního Polabí v severním Německu. Zdejší sídla opustili pravděpodobně na počátku období stěhování národů a v průběhu pátého století se posouvali podél řeky Labe k jihovýchodu. Prošli také podle všeho Čechami a na konci pátého století jsou archeologií evidováni v prostoru středního Podunají.
Zde měli porazit okolo roku 510 kmen Herulů, kterému původně podléhali, a postupně začali pronikat také za Dunaj na území provincie Panonie. Ta jim oficiálně předal roku 546 byzantský císař Justinián I., což bylo umožněno odchodem kmene Ostrogótů z Panonie do Itálie. Tak se Langobardi dostali postupně do sousedství kmene Gepidů a následně také Slovanů.
Zvláštní pozornost zasluhuje hrob nalezený na katastru Šakvic, který v hloubce sedm a půl metru ukrýval bohatý pohřeb pravděpodobně významnějšího jedince. Spolu s ním byl rituálně uložen také kůň. Bohužel všech 56 hrobů nalezených v Šakvicích bylo patrně již v době stěhování národů vykradených. Přesto archeologický obraz tehdejšího osídlení poukazuje na přítomnost mocného kmenového svazu.
Odchodem Langobardů po porážce Avary se v prostoru střední Evropy uzavírá perioda stěhování národů a počíná období raného středověku, kdy se již jako zásadní aktéři vývoje v regionu etablují Slované.
MAREK VLACH
Autor pracuje v Archeologickém ústavu Akademie věd České republiky, detašované pracoviště Dolní Dunajovice

Zdroj: Břeclavský deník.cz