V roce 2015 byl objeven unikátní soubor keltských předmětů.

stebno2w2Objeven byl v lesním porostu v lokalitě Nouze nad pravým břehem Podvineckého potoka. Předměty byly uloženy u tří nápadných žulových balvanů v hloubce 30 cm. Soubor tvořila unikátní bronzová nádoba (tzv. teglia), první svého druhu ve střední Evropě. V ní byl položen bronzový náramek, na kterém byly navlečeny tři opaskové kroužky. Dalších šest kroužků leželo v nádobě volně. Okolo bylo množství keramických střepů z další nádoby. Opodál se podařilo najít ještě zlomek bronzového nákrčníku a bronzové slitky.

Bezesporu nejhodnotnějším předmětem z celého pokladu je bronzová nádoba - teglia. Ta byla vyrobena v některé z etruských dílen ve střední Itálii na přelomu 4. a 3. století př.n.l. Opatřena je horizontálním uchem s ataší v podobě lidského obličeje. Jde nepochybně o zobrazení Gorgony – ženské démonické bytosti. Gorgony byly tři sestry, které bohové proměnili v příšery. Asi nejznámější z nich byla Medúza, kterou si mnozí z nás pamatují z filmu Souboj titánů. V Itálii jsou podobné nádoby celkem početné, ve všech případech jsou však ataše uch ztvárněny jako vyobrazení celých bytostí či zvířat. Nádoba ze Stebna s vyobrazením pouze lidského obličeje je tak první svého druhu v Evropě. Mísa byla součástí honosných jídelních servisů a sloužila společně s bronzovým džbánem k omývání rukou během hostiny.
Nález je vysvětlován jako výsledek jednorázového rituálního úkonu, kdy byly do země uloženy záměrně poškozené předměty patřící ženě. Jako schránka byla použita bronzová nádoba, která jako jediná poškozena nebyla. Při rituálu hrála bezpochyby významnou roli přítomnost tří obřích žulových balvanů, u kterých byl poklad zakopán.

Text: dr. Petr Holodňák Podrobnosti najdete na Muzeum K. A. Polánka Žatec

 

Encyklopedie Keltů - Čechy, Morava, Slezsko www.keltove.cz

Podrobnosti o lokalitách z období doby železné - latén - Keltové najdete na www.keltove.cz ext link 15