Jedna z posledních teorií tvrdí "Neandrtálci vyhynuli, protože měli moc velké oči". Britští vědci přišli s hypotézou, že neandrtálci vymřeli kvůli svým velkým očím. Jejich mozek tak při zpracovávání zrakových vjemů spotřeboval víc kapacity než mozek zástupců Homo sapiens.

Podle vyjádření BBC, moderní lidé tak měli možnost lépe rozvíjet abstraktní myšlení a přežít dobu ledovou.

Experti porovnávali 13 lebek neandrtálců a 32 lebek moderních lidí. Zjistili, že neandrtálci měli oční důlky v průměru o šest milimetrů větší. Přestože to vypadá jako zanedbatelný rozdíl, našim nejbližším příbuzným to umožnilo lepší vidění v dlouhých a tmavých nocích Evropy. Tyto vjemy ale vyžadovaly využití velké kapacity mozku, řekla BBC Eiluned Pearceová z Oxfordské univerzity.

Zástupci homo sapiens tak dobrý zrak nemají, zato mohou větší část mozku nasměrovat k jiným aktivitám, například vynalézání teplého oblečení nebo tvoření širších společenství, což jim v důsledku pomohlo přežít doby ledové.

Neandrtálci takové schopnosti neměli, a podle vědců proto asi před 28 000 lety vyhynuli. Archeologické nálezy ale potvrzují, že i naši blízcí příbuzní uměli například používat jehlu a vyrábět oblečení.

Neandrtálci přišli z Afriky do Evropy jako první asi před 400 000 lety. Ovládli území sahající od Británie až po Sibiř. Na místní klima a menší množství denního světla se měli čas přizpůsobit. My jsme se v Africe zdrželi zhruba o 150 000 let déle, naše mozky tedy nemusely řešit nedostatek světla a tepla a mohly lépe rozvíjet svou kreativitu.

Zdroj: http://www.novinky.cz/domaci/295921-neandrtalci-vyhynuli-protoze-meli-moc-velke-oci-tvrdi-studie.html

Související články