Na jihu Francie se otevřela jeskyně Pont d'Arc, unikátní replika vzácné pravěké jeskyně Chauvet objevené v roce 1994, která byla přístupná jen odborníkům.

Jeskyně Chauvet je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a je uzavřena turistům, aby se nepoškodily kresby staré 36 000 let.
Do jeskyně Chauvet o rozloze 8500 metrů čtverečních podle odborníků nikdo nevkročil zhruba 20 000 let. A to v důsledku sesuvu kamení, který uzavřel její vstup. Je starší než slavná „pravěká galerie" Lascaux v jihozápadní Francii. V jeskyni se nalézají údajně nejstarší zachované otisky bosých nohou druhu Homo sapiens, staré 20 000 až 30 000 let.
Přesná replika unikátní jeskyně, která má i teplotu a vlhkost své předlohy, se od originálu nachází asi kilometr vzdušnou čarou. Návštěvníkům ukazuje 1000 kreseb, včetně 425 zobrazení 14 různých druhů zvířat, například mamutů či pravěkých nosorožců. Kresby jsou vytvořeny pomocí dřevěného uhlí, jak to podle odborníků dělali předchůdci lidí.
Umělá jeskyně byla vybudována nad obcí Vallon-Pont-d'Arc v oblasti Ardeche, která je známá řadou dalších prehistorických jeskyní a míst.

pont d arc

Zdroj: novinky.cz