korunovacni-klenotyVýstava Českých korunovačních klenotů ve Vladislavském sále Pražského hradu bude otevřena od 10. do 19. května 2013. Článek obsahuje popis korunovačních klenotů.

 Příchod návštěvníků bude možný pouze od Starých zámeckých schodů přes Jižní zahrady Pražského hradu, odtud po Býčím schodišti na III. nádvoří, vchodem do Starého královského paláce, a to v pořadí, ve kterém návštěvníci přijdou. Vzhledem k tomu, že výstava je zdarma, nebude SPH vydávat žádné časové vstupenky nebo lístky na pořadí.
Zdroj: www.hrad.cz

České korunovační klenoty

Soubor Českých korunovačních klenotů tvoří Svatováclavská koruna s čepičkou, poduškou a pouzdrem, královské jablko s pouzdrem, královské žezlo s pouzdrem a korunovační roucho.

Koruna, žezlo a jablko jsou trvale uloženy v korunní komoře v chrámu sv. Víta, roucho je uchováváno ve speciálním klimatizovaném depozitáři ve Sbírkách Pražského hradu. Kříž a meč jsou vystaveny ve stálé expozici Svatovítského pokladu na II. nádvoří.

korunovacni-klenoty-korunaSvatováclavská koruna

Svatováclavská koruna Svatováclavská koruna - klenot zhotovený ze zlata vysoké ryzosti (21 - 22 karátů), zdobený drahými kameny a perlami - je v korunovačním souboru nejstarší. Váží téměř dva a půl kilogramu, i s křížkem je vysoká 19 cm, v průměru má rovněž 19 cm a každý ze čtyř dílů čelenky měří 14,5 cm. Ke své korunovaci v roce 1347 ji dal zhotovit Karel IV., poté ji věnoval prvnímu patronu země sv. Václavovi a zanechal ji, jako korunu státní, ke korunovaci dalších českých králů, svých nástupců na českém trůně.

korunovacni-klenoty-jablkoKrálovské jablko

Královské jablko Jablko, zhotovené ze zlata vysoké ryzosti (18 karátů), váží 780 gramů a je vysoké 22 cm. Sestává ze dvou zploštělých polokoulí spojených ozdobným prstencem a zavr- šených poměrně velkým křížkem. Na kruhu pod křížem je nápis DOMINE IN VIRTUTE TUA LETABITUR REX ET SUPER SALUTARE TUAM EXULTABIT (Hospodine, z tvé moci raduje se král a z pomoci tvé jásá).

korunovacni-klenoty-zezloKrálovské žezlo

Královské žezlo Žezlo, zhotovené ze zlata téže ryzosti jako jablko, je 67 cm dlouhé a váží 1013 gramů. V souboru Českých korunovačních klenotů nahradilo žezlo z doby přemyslovské. Je zdobeno čtyřmi safíry, pěti spinely a šedesáti dvěma perlami. Sestává z několika rozdílně tvarovaných částí spojených prstenci, v místě rukojeti zvýrazněnými řadou perel.

korunovacni-klenoty-plastKorunovační plášť

Korunovační plášť Korunovační plášť, uchovávaný na Pražském hradě, je zhotoven z luxusní hedvábné tkaniny zvané zlatohlav. Vzor látky tvoří hedvábná nit obtočená plochým zlatým drátkem (dracoun). Plášť je polokruhový, bez rukávů, vzadu prodloužený do vlečky. Je 312 cm široký, od krčního výstřihu do konce vlečky 236 cm dlouhý. Po celém obvodu je lemován hermelínem - zimní bílou kožešinou hranostaje - pro svou vzácnost mnohdy považovaným za kožešinu králů.

Celý text najdete na stránkách http://www.hrad.cz/cs/prazsky-hrad/ceske-korunovacni-klenoty/index.shtml

Související články