Fascinující schopnost přežít v drsných podmínkách pleistocenní Evropy. Naši předchůdci v novém světle. Výstava v Pavilonu Antropos Brno potrvá od 2. 12. 2016 do 31. 12. 2017.

Dlouholeté výzkumy středního paleolitu v Evropě jednoznačně ukazují, že obraz myšlenkově omezeného neandertálce každodenně bojujícího o holý život je nesprávný a že musíme náš postoj zásadně přehodnotit. Výstava pomocí nejdůležitějších nálezů, získaných především z území Moravy, představuje běžný život neandertálců i jejich fascinující schopnost přežít v drsných podmínkách pleistocenní Evropy. „Stále častěji zjišťujeme, že neustále docházelo k technologickému, ekonomickému i symbolickému vývoji těchto lidí, takže na konci středního paleolitu bylo jejich chování naprosto srovnatelné s nově příchozími anatomicky moderními lidmi“, uvádí autor výstavy Petr Neruda. A protože materiální kultura neandertálců byla velice jednoduchá a až na výjimky neobsahuje prezentačně zajímavé kusy, je výstava postavena především na modelech, rekonstrukcích a audiovizuálních prvcích, které demonstrují dynamickým a interaktivním způsobem chování neandertálců.
Na výstavě uvidíte také světový unikát – travertinový výlitek mozkovny neandertálského člověka (zemřel na lokalitě Gánovce – Hrádok nedaleko Popradu) patří k nejvýznamnějším předmětům antropologické sbírky Národního muzea. 

neandertalci 001neandertalci 005

Podrobnosti na stránkách MZM