V Izraeli prý objevili minci s Přemyslem Otakarem II. Údajně nejstarší mince odkazující na českého krále byla nalezena v severoizraelském přístavním městě Akku. Podle expertů je na ní vyobrazen král Přemysl Otakar II.

Informaci přinesl o tom zpravodajský server Times of Israel 3.12.2013.

Nenápadná stříbrná mince z poloviny 13. století, která má podle expertů obrovskou historickou cenu, byla objevena ve zmíněném křižáckém městě při vykopávkách v roce 2009. Archeologové jí ale tehdy nepřipisovali zvláštní význam.
Na přední straně denáru je vyobrazen král se špičatou korunou a žezlem, jež je na horním konci ozdobeno lilií. Na okraji minci lemuje částečně nečitelný nápis ZL REX BOEMO – král český. Na zadní straně je znázorněna vousatá podobizna svatého Kryštofa, píše server Times of Israel.

Kterému králi tvář na minci patří, není zcela jasné. Kool a polský expert na východoevropské mince Borys Paszkiewicz ale dospěli k názoru, že jde o českého panovníka Přemysla Otakara II. Podle nich byla mince vyražena buď v roce 1248, kdy se Přemysl Otakar II. pokusil zmocnit českého trůnu, nebo v roce 1262, tedy krátce poté, co byl konečně korunován českým králem.

Foto: Mince z 13. století, která má odkazovat na Přemysla Otakara II.
Zdroj: http://www.novinky.cz/veda-skoly/321013-v-izraeli-pry-objevili-minci-s-premyslem-otakarem-ii.html