Muž z ranné doby bronzové zemřel při přechodu ledovce Tisenjoch v Ötztalských Alpách (Ötztaler Alpen). Jeho tělo bylo rychle pokryto sněhem a ledem a díky tomu bylo uchováno po tisíciletí.

Německý pár Erike a Helmut Simonovi objevil 19. září 1991 mumii v nadmořské výšce 3.210 m. Bylo nalezeno i jeho kompletní ošacení a nástroje, které měl u sebe. Slavná mumie dostala jméno Ötzi podle místa nálezu, kterým je ledovec na jihotyrolské straně Ötztalských Alp.
Mumie byla zkoumána nespočetným množstvím expertních týmů a tím se stal Ötzi nejintenzivněji zkoumanou osobou na světě. V době smrti mu bylo 45 let, byl 160 cm vysoký a vážil 50 kg.
Prostřednictvím rentgenového snímku bylo zjištěno, že Ötzi zemřel na vykrvácení poté, co byl zasažen do ramene kamenným šípem. Pravděpodobně byl zasažen zezadu, když utíkal před svým pronásledovatelem. Dalším překvapením byl objev 50 tetování, která sloužila pro lékařské účely.
Ötziho šaty a předměty, které měl u sebe nám poskytují detailní informace o životě v době měděné (období mezi koncem doby kamenné a počátkem doby bronzové). Jeho šaty z kozí, jelení a medvědí kůže mu poskytovaly ideální ochranu v drsných podmínkách vysokých hor. Nesl s sebou měděnou sekeru, dýku, luk a šípy, dokonce i batoh a různé nástroje - nástroje na rozdělání ohně, síť na chytání zajíců, nádoby z březové kůry a kamenné pracovní nástroje.
Dnes můžete Ötziho vidět v Archeologickém muzeu v Bozen/Bolzano. Součástí expozice jsou i veškeré nástroje, které měl u sebe.
Ötziho život byl vzkříšen v Archeoparku v údolí Schnalstal/Val Senales nedaleko lázeňského města Meran/Merano. Návštěvníkům přiblížuje zemědělství a způsoby bydlení v době bronzové. Také si zde můžete vyzkoušet, jak vařit či vyrábět různé předměty jako před 5000 lety.

 

Zdroj: suedtirol.info

Související články