Lokalita návrší Fitréfy ukrývá několik set hrobů žárového pohřebiště kultury lužických popelnicových polí. Stačilo málo a všechny byly zničeny při výstavbě haly...

Boskovičtí muzejníci se ale o staveništi nakonec dozvěděli a nyní se jim podařilo dokončit záchranný výzkum. Většinu hrobů z doby zhruba 1 100 let před naším letopočtem stihli vyzvednout.
„Žárové hroby jsme objevili na celé ploše haly velké kolem tří tisíc metrů čtverečních. Bohužel v době výzkumu už jich byla část zřejmě odbagrována. Zatím máme zdokumentováno celkem 96 hrobů,“ popsala Jarůšková.
Díky tomu je nyní pohřebiště ve Velkých Opatovicích jedním z nejprozkoumanějších v Česku. Některé zdejší hroby obsahují kosterní pozůstatky, většinu ale tvoří takzvané žárové hroby, v nichž jsou ostatky uloženy zpopelněné přímo ve vyhloubené jamce nebo hliněné nádobě, takzvané popelnici.
I když jsou hroby relativně chudé, doplněné jen o drobné bronzové předměty, jde podle odborníků o unikátní naleziště. Stovka hrobů totiž není konečné číslo.
Archeologové zatím prozkoumali jen plochu pod halou, předpokládají ale, že v okolí jsou další stovky hrobů. Ty chtějí dál zkoumat souběžně s dalšími stavebními pracemi, které firma v okolí plánuje.

Zdroj: brno.idnes.cz

Související články