Základ štítu tvoří dřevěná deska, zhotovená z jednoho kusu dřeva, nebo klížených štípaných prken (nález z La Téne či v Hjortspringu), či přepychovější z klížených, křížem překládaných dýh (nález v Káhiře).

Materiálem je dub, lípa, olše, javor a bříza. Deska štítu je rovná, někdy mírně prohnutá ve svislé ose. V průřezu se deska ztenčuje směrem k okraji cca z 1,2 cm až na 0,4 cm (zřejmě kvůli váze). Tvar je nejčastěji oválný 125x50 cm. Uprostřed desky je oválný otvor pro ruku bojovníka. Povrch desky je potažen nevydělanou kůží. Ta se natahovala „za mokra“, po vyschnutí těsně přilnula k platu a vytvrdla.
Středem štítu po svislé ose se táhne dřevěné žebro, zvyšující pevnost štítu. Uprostřed je vypouklé, z vnitrní části má dutinu pro ruku bojovníka.

Důležitým spolupracovníkem byl kovář, neboť další částí štítu je kovová puklice, chránící střed štítu a kování na obvodu štítu proti rozseknutí.

096 3w

Loďkovitá puklice a schéma jejího připevnění na korpus štítu (podle A. Procházky)

Štít (Staňkovice) byl vyroben z lipového dřeva, Jenišův Újezd - dub

Zdobení štítu bylo také železnými rozetkami vykládanými segmenty mořské mušle Cypraea rufa či jinými vložkami (Sulejovice, Letky: Moucha 1969).

056 077 1w

Popis štítu viz článek 1.4.3 Štíty