Keltské naleziště vyplenili hledači s detektory, archeologové paběrkují.

Ani hrozba čtyřmilionové pokuty neodradí amatérské hledače pokladů s detektory. Ti vzácná naleziště často vyberou dříve než archeologové. Smutným příkladem je lokalita u Němčic nad Hanou na Přerovsku, kde se kdysi rozkládalo významné keltské obchodní centrum. Hledači lokalitu prakticky vyplenili.
„Nepamatuji lokalitu tak zbavenou všech kovů, jako je tato," říká o známém nalezišti nazývaném Kratiny či Zadní Dlátko přerovský archeolog Zdeněk Schenk.
Poprvé na toto místo narazili badatelé na přelomu 19. a 20. století, kdy zde našli stopy po existenci laténské kultury. Více než před dvěma tisíci lety se zde nacházelo veliké keltské obchodní a řemeslné centrum, které zjevně mělo kontakty až ve Středomoří.
„Bylo zde obrovské množství mincí prakticky z celého antického světa. V muzejních sbírkách ale skončilo jen několik stovek, další tisíce zmizely v soukromých sbírkách nebo na černém trhu," uvádí Schenk.
Oblíbenou trofejí jsou třeba drobné stříbrné keltské mince nazývané „koník" kvůli obrázku koně vyraženého na líci. Ty zde zřejmě kdysi byly i raženy.

Zdroj: olomouc.idnes.cz

Encyklopedie Keltů - Čechy, Morava, Slezsko www.keltove.cz

Podrobnosti o lokalitách z období doby železné - latén - Keltové najdete na www.keltove.cz ext link 15